Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kule śniegowe

Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
    do posypania:
  • cukier puder i cukier waniliowy
Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj (aby nie było grudek) i podgrzewaj - mieszając - aż masa stanie się szklista. Wtedy przestudź ją i ucieraj jeszcze około 10 minut, dodając po jednym jaju. Całość wstaw do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto nabieraj łyżeczką i formuj rękami (maczanymi w wodzie) kulki, po czym ostrożnie układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując między nimi odległość około 5 cm. Wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...