Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kutia ryżowa

Składniki na 8 porcji:
  • 25 dag ryżu
  • 1 szklanka miodu
  • mielony cynamon
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 5 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka grubego cukru
  • sól
Umyte śliwki namocz w niewielkiej ilości wody, po czym ugotuj i zmiksuj z miodem i cynamonem. Rodzynki sparz i osącz. Umyty ryż zagotuj w dużej ilości lekko osolonej wody, odcedź na sicie, nieco przestudź, po czym wymieszaj ze śliwkami i rodzynkami.
Ryż z dodatkami ułóż w salaterce, schłódź. Przed podaniem polej stopionym masłem, posyp cukrem i płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...