Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kutia małopolska

Składniki na 8 porcji:
    po 1 szklance: maku i ziaren pszenicy
  • po 1/2 szklanki miodu, posiekanych orzechów laskowych i rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Opłukaną pszenicę namocz, zostaw na noc, następnego dnia ugotuj, odcedź i ostudź. Umyty mak zalej wrzątkiem, zostaw na 1-2 godzin, a gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie przepuść przez maszynkę.

Rodzynki sparz i osącz. Miód rozgrzej, wymieszaj z makiem, dodaj orzechy, rodzynki i pszenicę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym przełóż do salaterki i udekoruj płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...