Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Tiramisu

Składniki:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki koniaku lub rumu
  • 25 dag podłużnych lub okrągłych biszkoptów
Do rozpuszczonej w dwóch szklankach gorącej wody, a następnie ostudzonej kawy dolej alkohol. Żółtka utrzyj z miodem na puszystą masę, wymieszaj z serkiem i sztywną pianą z białek.

Spód płytkiej salaterki lub tortownicę wyłóż ciastkami tak, by dokładnie przykryły dno naczynia (szpary wypełnij okruchami). Nasącz biszkopty ponczem kawowym (możesz też to zrobić jeszcze przed ułożeniem ich w salaterce). Ciastka pokryj równo połową kremu, oprósz kakao, a następnie ułóż drugą warstwę ciastek, nasącz je resztą kawy, przykryj kolejną warstwą kremu i posyp kakao. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Tiramisu to bardzo znany i lubiany deser włoski. Jest w menu większości włoskich restauracji na całym świecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...