- 50 dag serka mascarpone
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki koniaku lub rumu
- 25 dag podłużnych lub okrągłych biszkoptów
Spód płytkiej salaterki lub tortownicę wyłóż ciastkami tak, by dokładnie przykryły dno naczynia (szpary wypełnij okruchami). Nasącz biszkopty ponczem kawowym (możesz też to zrobić jeszcze przed ułożeniem ich w salaterce). Ciastka pokryj równo połową kremu, oprósz kakao, a następnie ułóż drugą warstwę ciastek, nasącz je resztą kawy, przykryj kolejną warstwą kremu i posyp kakao. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Tiramisu to bardzo znany i lubiany deser włoski. Jest w menu większości włoskich restauracji na całym świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz