Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Angielski pudding

Składniki:
  • 1/2 bułki paryskiej (lekko czerstwej)
    po 5 dag: masła, rodzynek i cukru
  • 1 jajo
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
Naczynie żaroodporne (o pojemności ok. 1 1/2 litra) wysmaruj masłem (łyżka). Rodzynki umyj i mocz przez 10 minut w ciepłej wodzie, potem odsącz. Bułkę pokrój w plastry, zetnij cienko skórkę, wszystkie kromki posmaruj masłem i pokrój każdą na 2-3 kawałki.

Na dnie naczynia ułóż połowę bułki, posyp rodzynkami, połową cukru i przykryj pozostałą bułką. Ubij jajo z mlekiem, polej bułkę, zostaw na 30 minut do spęcznienia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Potrawę posyp z wierzchu pozostałym cukrem oraz gałką muszkatołową. Wstaw naczynie na górną półkę piekarnika i piecz pudding około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...