Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kutia

Składniki:
  • po 3/4 szklanki ziaren pszenicy i pęczaku
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maku
  • po 1/2 szklanki miodu i cukru
    po 10 dag: orzechów, migdałów i rodzynek
  • laska wanilii
Pęczak ugotuj na mleku na półsypko. Pszenicę umyj kilka razy i utrzyj ją w glinianej donicy, odrzucając zbierające się na wałku łupinki. Utartą zalej zimną wodą i gotuj do miękkości. Umyty i moczony przez noc mak dokładnie odcedź i zmiel w maszynce z drobnym sitkiem.

Stop cukier i miód z przekrojoną na pół laską wanilii, wsyp posiekane orzechy i migdały oraz umyte i odsączone rodzynki. Całość zagotuj (wyjmij wanilię), po czym tuż przed podaniem wymieszaj z pęczakiem, makiem i pszenicą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...