- 40 dag piersi kurczaka
- 2 pory
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 pęczek bazylii
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- po 1 łyżce oleju sezamowego i octu winnego
- sos sojowy
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 ząbki czosnku
- po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, curry i cynamonu
- sól
Teraz oczyść warzywa. Następnie pokrój je w słupki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Posól i posyp resztą przypraw. Na plastrach mięsa kładź małe porcje warzyw, przekładając je gałązką bazylii.
Roladki zwiń, zepnij wykałaczkami. Zrumień z obu stron w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
Teraz przygotuj sos: cukier wymieszaj z mąką, olejem sezamowym, octem i łyżką sosu sojowego. Wszystkie składniki połącz, stale mieszając, z bulionem warzywnym. Zagotuj. Do gotującego się sosu włóż na 5 minut roladki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz