Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kurczę po azjatycku

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag piersi kurczaka
  • 2 pory
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • po 1 łyżce oleju sezamowego i octu winnego
  • sos sojowy
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, curry i cynamonu
  • sól
Mięso pokrój w plastry, rozbij, skrop sosem sojowym, natrzyj połową wymieszanych przypraw i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Teraz oczyść warzywa. Następnie pokrój je w słupki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Posól i posyp resztą przypraw. Na plastrach mięsa kładź małe porcje warzyw, przekładając je gałązką bazylii.

Roladki zwiń, zepnij wykałaczkami. Zrumień z obu stron w rozgrzanym do 200°C piekarniku.

Teraz przygotuj sos: cukier wymieszaj z mąką, olejem sezamowym, octem i łyżką sosu sojowego. Wszystkie składniki połącz, stale mieszając, z bulionem warzywnym. Zagotuj. Do gotującego się sosu włóż na 5 minut roladki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...