Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak ze słodkim farszem

Składniki:
  • kurczak (ok. 1 1/2 kg)
  • 10 dag surowej wątróbki drobiowej
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Umytego i osuszonego kurczaka natrzyj majerankiem i solą, po czym zostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Bułkę namocz w mleku. Wątróbkę razem z odciśniętą bułką zmiel, dodaj sparzone i osączone rodzynki, posiekane i obrane ze skórki migdały, a także jaja i posiekaną natkę. Całość przypraw pieprzem, solą i gałką i bardzo dokładnie wymieszaj.

Kurczaka nadziej przygotowanym farszem, zaszyj lub zepnij wykałaczkami, a potem ułóż w brytfannie. Piecz pod przykryciem w temperaturze około 200°C, podlewając co kilka minut gorącą wodą. Upieczonego kurczaka przełóż na ogrzany półmisek i obficie polej sosem.

Znakomitym dodatkiem do faszerowanego kurczaka są pieczone ziemniakami i surówką z selera, marchwi i jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...