- kurczak (ok. 1 1/2 kg)
- 10 dag surowej wątróbki drobiowej
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki migdałów
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól
- pieprz
Bułkę namocz w mleku. Wątróbkę razem z odciśniętą bułką zmiel, dodaj sparzone i osączone rodzynki, posiekane i obrane ze skórki migdały, a także jaja i posiekaną natkę. Całość przypraw pieprzem, solą i gałką i bardzo dokładnie wymieszaj.
Kurczaka nadziej przygotowanym farszem, zaszyj lub zepnij wykałaczkami, a potem ułóż w brytfannie. Piecz pod przykryciem w temperaturze około 200°C, podlewając co kilka minut gorącą wodą. Upieczonego kurczaka przełóż na ogrzany półmisek i obficie polej sosem.
Znakomitym dodatkiem do faszerowanego kurczaka są pieczone ziemniakami i surówką z selera, marchwi i jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz