Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak pieczony klasycznie

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i tymianku
  • liść laurowy
  • 50 ml rosołu drobiowego (z kostki)
  • sól, pieprz
Kurczaka umyj, osusz, posmaruj z wierzchu i od środka masłem, natrzyj solą, pieprzem oraz rozmarynem wymieszanym z tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym.

Cebulę i marchewkę obierz, umyj i pokrój na drobno, posyp nimi wysmarowaną olejem formę i na tym podkładzie umieść kurczaka. Całość wstaw na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 10 minutach pieczenia polej kurczaka gorącym rosołem, a potem - co jakiś czas - sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podawaj z białym pieczywem i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...