Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak zapiekany w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki na 8 porcji:
  • 50 dag ryżu
  • 600 ml rosołu drobiowego
  • 1 średniej wielkości kurczak (1,5 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 400 ml pomidorów w puszce (pelati)
  • 1 łyżeczka tymianku w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 10 dag łupanych prażonych migdałów
  • 10 dag rodzynek lub porzeczek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Na początku ugotuj w osolonej wodzie kurczaka. Oddziel mięso od kości i pokrój na niewielkie kawałki.

Podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebulę, paprykę, a także posiekany drobno czosnek. Dodaj pomidory, wszystko razem gotuj przez 10 minut. Potem posól, dopraw pieprzem, tymiankiem i curry. Gotuj w rosole drobiowo-warzywnym przez 5 minut. Przygotowanym sosem polej kurczaka i piecz go przez 45 minut w temperaturze 180°C. Tuż przed podaniem dodaj migdały i rodzynki.

Kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym najlepiej podać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...