- 50 dag ryżu
- 600 ml rosołu drobiowego
- 1 średniej wielkości kurczak (1,5 kg)
- 2 średnie cebule
- 2 duże czerwone papryki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki masła
- 400 ml pomidorów w puszce (pelati)
- 1 łyżeczka tymianku w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 10 dag łupanych prażonych migdałów
- 10 dag rodzynek lub porzeczek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebulę, paprykę, a także posiekany drobno czosnek. Dodaj pomidory, wszystko razem gotuj przez 10 minut. Potem posól, dopraw pieprzem, tymiankiem i curry. Gotuj w rosole drobiowo-warzywnym przez 5 minut. Przygotowanym sosem polej kurczaka i piecz go przez 45 minut w temperaturze 180°C. Tuż przed podaniem dodaj migdały i rodzynki.
Kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym najlepiej podać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz