- 1 kurczak (około 1,5 kg)
- przyprawa do drobiu
- 2 łyżki margaryny
- farsz:
- 1 bułeczka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 2 łyżki margaryny
- 1 jajo
- 2 łyżki masła
- majeranek
- sproszkowana papryka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Wątróbkę umyj i drobno pokrój. Cebulę zeszklij na margarynie, dodaj pieczarki i wątróbkę, podsmaż je przez 2-3 minuty i przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
Obrane jajko posiekaj, bułkę odciśnij, wraz z natką i masłem dodaj do pieczarek i wymieszaj.
Kurczaka wypełnij farszem, zaszyj, umieść w brytfannie, obłóż margaryną i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C. Od czasu do czasu polewaj kurczaka sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz