Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak w zielonym sosie

Składniki na 8 porcji:
  • kurczak (około 1 1/2 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag szpinaku
  • po 1/2 pęczka natki i koperku
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • sól, biały pieprz
Kurczaka podziel na 8 części, natrzyj solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany w rondlu olej, zrumień, a następnie wlej szklankę wody i podduś (40 minut).

Posiekaj szpinak, koperek, natkę oraz cebulę, którą następnie zeszklij na roztopionym w rondelku maśle. Dodaj do niej zieleninę i razem podduś jeszcze przez około 5 minut.

Wyjmij kurczaka, a do rondla wlej wymieszaną z żółtkiem śmietanę, zagotuj ją przez 4-5 minut, dodaj zieleninę, zamieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka polej sosem i podaj z gotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...