Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak w delikatnej potrawce

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kurczak (około 1,3 kg)
  • włoszczyzna
  • 1/2 cebuli
  • liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
    sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 1/4 szklanki rosołu z kury
  • sól
Kurczaka umyj, pokrój na porcje, zalej wodą, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez mniej więcej 15 minut.

Umyj i oczyść włoszczyznę, obierz i opiecz nad ogniem cebulę i wraz z włoszczyzną i przyprawami dodaj do rosołu. Po godzinnym gotowaniu kurczaka wyjmij i ostudź. Mięso można oddzielić od kości i pokroić na kawałki.

Zrumień mąkę na roztopionym w rondlu maśle, rozprowadź ją 3/4 szklanki rosołu i - mieszając - zagotuj. Żółtka wymieszaj z pół szklanki rosołu, dodaj do zasmażki, a następnie zdejmij sos z ognia i przypraw go solą i sokiem z cytryny.

Kawałki kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Potrawkę należy posypać koperkiem i podać z ryżem i sałatą.

Amatorzy jarzyn mogą marchewkę i pietruszkę z gotowania rosołu pokroić w drobną kostkę i przed podgrzaniem dodać do sosu razem z kawałkami kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...