- 1 kurczak (około 1,3 kg)
- włoszczyzna
- 1/2 cebuli
- liść laurowy
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 żółtka
- sok z 1/4 cytryny
- 1 1/4 szklanki rosołu z kury
- sól
Umyj i oczyść włoszczyznę, obierz i opiecz nad ogniem cebulę i wraz z włoszczyzną i przyprawami dodaj do rosołu. Po godzinnym gotowaniu kurczaka wyjmij i ostudź. Mięso można oddzielić od kości i pokroić na kawałki.
Zrumień mąkę na roztopionym w rondlu maśle, rozprowadź ją 3/4 szklanki rosołu i - mieszając - zagotuj. Żółtka wymieszaj z pół szklanki rosołu, dodaj do zasmażki, a następnie zdejmij sos z ognia i przypraw go solą i sokiem z cytryny.
Kawałki kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Potrawkę należy posypać koperkiem i podać z ryżem i sałatą.
Amatorzy jarzyn mogą marchewkę i pietruszkę z gotowania rosołu pokroić w drobną kostkę i przed podgrzaniem dodać do sosu razem z kawałkami kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz