Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak duszony z warzywami

Składniki na 6 porcji:
  • kurczak (ok. 1 1/2 kg)
  • 2 pory
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • sól, pieprz
Kurczaka podziel na części i razem z pokrojonymi na kawałki dwiema cebulami, czosnkiem, porami i marchewką umieść w garnku, zalej bulionem przygotowanym według przepisu na opakowaniu, przypraw do smaku i poddaj duszeniu przez pół godziny, a następnie i kurczaka, i warzywa wyjmij z bulionu.

Stop na patelni masło, wsyp mąkę, poczekaj, aż się zrumieni i wlej otrzymaną zasmażkę do bulionu, dodając trzecią - posiekaną - cebulę. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem, włóż do niego kurczaka i warzywa i zostaw na ogniu przez następne 25 minut.

Wrzuć ryż do 2 szklanek osolonej wody, ugotuj go w ciągu 20 minut i wymieszaj z odcedzonym groszkiem. Oblanego sosem kurczaka wyłóż na ryż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...