- kurczak (ok. 1 1/2 kg)
- 2 pory
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 puszka zielonego groszku
- sól, pieprz
Stop na patelni masło, wsyp mąkę, poczekaj, aż się zrumieni i wlej otrzymaną zasmażkę do bulionu, dodając trzecią - posiekaną - cebulę. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem, włóż do niego kurczaka i warzywa i zostaw na ogniu przez następne 25 minut.
Wrzuć ryż do 2 szklanek osolonej wody, ugotuj go w ciągu 20 minut i wymieszaj z odcedzonym groszkiem. Oblanego sosem kurczaka wyłóż na ryż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz