Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po królewsku

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kurczak
  • tymianek
  • 1 liść laurowy
  • 16 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka kromek białego pieczywa
  • 1/2 szklanki oliwy
  • bulion z kurczaka (instant)
  • sól, pieprz
    nadzienie:
  • 25 dag pieczarek
  • 35 dag boczku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
Kurczaka oczyść, umyj, posyp pieprzem i bulionem instant na zewnątrz i w środku oraz polej niewielką ilością oliwy. Następnie umieść go w naczyniu do zapiekania, wraz z nieobranymi ząbkami czosnku, tymiankiem, liściem laurowym i posiekaną drobno natką pietruszki i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 245°C (60-80 minut).

Pieczywo opiecz z obu stron na patelni posmarowanej tłuszczem i - gdy kurczak będzie już gotowy - wyjmij z naczynia upieczone ząbki czosnku, obierz je i rozsmaruj na gorących grzankach. Podzielonego na porcje kurczaka podawaj z grzankami i zieloną sałatą, polaną sosem winegret.

Kurczaka możesz przyrządzić również z nadzieniem: pieczarki, boczek i cebule przepuść przez maszynkę, dodając sól i pieprz. Nadziej tym farszem surowego kurczaka i zaszyj przed wstawieniem do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...