- 1 kg udek z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1/2 szklanki szampana
- 20 dag pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- gałka muszkatołowa
- 1 liść laurowy
- tymianek
- sól
- pieprz
Po wyjęciu z piekarnika postaw kurczaka na małym ogniu, oprósz go mąką i wymieszaj, po czym powoli wlej piwo i szampana. Duś jeszcze przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Przypraw startą gałką muszkatołową, tymiankiem i liściem laurowym. Przykryj i ponownie wstaw do piekarnika. Po 30 minutach udka powinny być miękkie.
Oddzielnie duś w śmietanie pokrojone pieczarki, dodaj je do sosu z kurczakiem i duś jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał. Udka wyjmij na ogrzany półmisek i polej sosem. Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz