Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak aksamitny

Składniki:
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki szampana
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • 1 liść laurowy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
W żaroodpornym naczyniu stop masło, włóż obraną i pokrojoną na cienkie plasterki cebulę i zeszklij ją tak, aby była przezroczysta. Teraz dodaj umyte, osuszone udka i zrumień je ze wszystkich stron. Posyp kurczaka solą i pieprzem, wstaw bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C na 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika postaw kurczaka na małym ogniu, oprósz go mąką i wymieszaj, po czym powoli wlej piwo i szampana. Duś jeszcze przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Przypraw startą gałką muszkatołową, tymiankiem i liściem laurowym. Przykryj i ponownie wstaw do piekarnika. Po 30 minutach udka powinny być miękkie.

Oddzielnie duś w śmietanie pokrojone pieczarki, dodaj je do sosu z kurczakiem i duś jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał. Udka wyjmij na ogrzany półmisek i polej sosem. Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...