Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak z oliwkami i papryką

Składniki:
  • 35 dag piersi kurczaka
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 20 liści bazylii
  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • sól
Umyte i osuszone papryki upiecz w gorącym piekarniku. Wyjmij je, gdy skórka sczernieje, a potem zawiń w folię i zostaw do ostygnięcia. Teraz oczyść (zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne), pokrój na ćwiartki i osącz.

Opłukane mięso kurczaka osusz, podziel na cienkie kotlety i posól. Ciasto rozmroź, rozwiń, a potem starannie posmaruj rozbitym jajem i posyp parmezanem. Na środku układaj warstwami: połowę mięsa, połowę papryki, oliwki, liście bazylii, drugą połowę papryki i drugą połowę mięsa. Brzegi ciasta starannie ze sobą zlep, a wierzch posmaruj pozostałym jajem, całość ponakłuwaj.

Piecz w gorącym piekarniku około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...