Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po diabelsku

Składniki:
  • kurczak (1 1/2 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 3 cebule
  • 2 łyżki octu winnego
  • pół szklanki śmietany
  • pieprz
  • sól
Kurczaka umyj, podziel na porcje i zrumień na oleju z dodatkiem masła. Potem osól i posyp pieprzem. Cebule obierz, posiekaj, dodaj do kurczaka i wszystko razem duś na małym ogniu około 10 minut.

Koncentrat pomidorowy wymieszaj z małą ilością piwa, następnie połącz z pozostałym piwem i dodaj ocet. Powstałą mieszaniną podlej kurczaka i duś go do miękkości około 30 minut. Sos przypraw na bardzo ostro pieprzem, następnie dodaj śmietanę.

Porcje kurczaka ułóż na półmisku i obficie polej gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...