Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak z masłem rokpolowym

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kurczak
  • 2 jaja
  • 5 dag rokpola
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
  • olej do smażenia
  • sól
Umytego kurczaka osusz i pokrój na 4 części. Każdą natrzyj solą i ugnieć dłonią. Jajka rozbij, mięso obtocz w mące, jajku i tartej bułce, usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu. Zrumienione porcje mięsa włóż do rondla, skrop wodą, przykryj i trzymaj na wolnym ogniu 10 minut.

Masło utrzyj z rokpolem. Kurczaka wyjmij na półmisek, na każdej porcji kurczaka połóż kulkę masła i posyp zieleniną.

Podawaj z frytkami lub ziemniakami z wody i duszoną marchewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...