Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak z jarzynami

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 niedużego selera
  • olej do smażenia
    zalewa:
  • po 2 łyżki octu winnego i oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • cukier
  • sól, pieprz

Zacznij od przygotowania mięsa - umyj je, osusz i pokrój w paski. Czosnek przepuść przez praskę i starannie wymieszaj wszystkie składniki zalewy. Do zalewy włóż mięso na 15 minut. Następnie osącz je, usmaż na rumiano na gorącym oleju, potem zdejmij z patelni i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Obrane i umyte marchewki i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę pokrój w wąskie krótkie paski i szybko usmaż na mocno rozgrzanym oleju, a potem wlej odrobinę gorącej wody - mieszając - duś 5 minut na małym ogniu.

Całość dopraw pieprzem i solą. Na środku półmiska ułóż usmażone mięso, a wokół gorące warzywa. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem lub z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...