- 50 dag piersi z kurczaka
- 20 dag białej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 niedużego selera
- olej do smażenia
- zalewa:
- po 2 łyżki octu winnego i oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy do zup
- cukier
- sól, pieprz
Zacznij od przygotowania mięsa - umyj je, osusz i pokrój w paski. Czosnek przepuść przez praskę i starannie wymieszaj wszystkie składniki zalewy. Do zalewy włóż mięso na 15 minut. Następnie osącz je, usmaż na rumiano na gorącym oleju, potem zdejmij z patelni i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Obrane i umyte marchewki i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę pokrój w wąskie krótkie paski i szybko usmaż na mocno rozgrzanym oleju, a potem wlej odrobinę gorącej wody - mieszając - duś 5 minut na małym ogniu.
Całość dopraw pieprzem i solą. Na środku półmiska ułóż usmażone mięso, a wokół gorące warzywa. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem lub z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz