- 50-60 dag ugotowanego mięsa kurczaka
- 10 pieczarek
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1 szklanka śmietanki
- 15 dag startego ostrego żółtego sera
- 25 dag ugotowanego makaronu spaghetti
- pieprz, sól
Z masła i mąki przyrządź zasmażkę i, mieszając, podgrzewaj przez minutę, po czym stopniowo wlewaj, mieszając, zimny rosół i śmietankę. Gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia, całość dopraw solą i pieprzem.
Makaron włóż do dużego naczynia żaroodpornego, dodaj połowę sera, pokrojone w paski mięso, pieczarki, warzywa i sos, wszystko dokładnie wymieszaj i posyp resztą sera. Teraz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut. Podawaj z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz