Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak Tetrazzini

Składniki na 6 porcji:
  • 50-60 dag ugotowanego mięsa kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki
  • 15 dag startego ostrego żółtego sera
  • 25 dag ugotowanego makaronu spaghetti
  • pieprz, sól
Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę - w paski, a seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Smaż warzywa 5 minut na rozgrzanym oleju na dużym ogniu. Następnie wybierz łyżką cedzakową i przełóż do miski.

Z masła i mąki przyrządź zasmażkę i, mieszając, podgrzewaj przez minutę, po czym stopniowo wlewaj, mieszając, zimny rosół i śmietankę. Gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia, całość dopraw solą i pieprzem.

Makaron włóż do dużego naczynia żaroodpornego, dodaj połowę sera, pokrojone w paski mięso, pieczarki, warzywa i sos, wszystko dokładnie wymieszaj i posyp resztą sera. Teraz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut. Podawaj z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...