Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak w sosie z białego wina

Składniki na 4 porcje:
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 dag bekonu bez skóry w plastrach
  • 1 1/2 kg kurczaka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 285 ml białego wytrawnego wina
  • 22 dag obranych małych cebulek (może być szalotka)
  • 6 całych goździków
  • 150 ml wytrawnego sherry
  • 2 liście laurowe
  • 22 dag obranej młodej marchewki
  • 2 selery naciowe, obrane i pokrojone
  • 22 dag pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na połówki
  • 285 ml wywaru z kurczaka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 11 dag mrożonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 dag miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przyrumień na niej bekon (podgrzewając go przez 5 minut). Teraz wyjmij bekon łyżką cedzakową, osusz z tłuszczu papierowym ręcznikiem i odstaw.

Kurczaka umyj, obierz ze skóry i podziel na 8 porcji. Każdą z nich przypraw solą i obsmaż na patelni (jeśli potrzeba - partiami), przez 10-15 minut, przewracając je regularnie, aż zarumienią się z obu stron. Kurczaka wyłóż na talerz i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Wlej na patelnię wino, zagotuj je, cały czas intensywnie mieszając. Zmniejsz ogień i dalej gotuj przez około 5 minut, aż objętość wina zmniejszy się o połowę. Następnie wbij w dwie cebulki goździki i wrzuć je do wina. Dodaj sherry, liście laurowe, całość gotuj przez 2 minuty. Potem dodaj marchew, seler, pieczarki, wlej wywar z kurczaka, wsyp pozostałą cebulę (lub dymkę), bekon i kawałki kurczaka. Wszystko razem przypraw pieprzem.

Potrawę ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś jeszcze przez 40 minut. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodaj groszek i pietruszkę. Masło dokładnie wymieszaj z mąką i dodaj do sosu. Gotuj, mieszając, przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Usuń z potrawy liście laurowe i cebulki. Podawaj z ciepłym włoskim chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...