- kurczak (ok. 1 kg)
- 1 łyżeczka soli
- zmielony biały pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 100 g pieczarek
- 240 g pasztetu z gęsiej wątróbki
- 50 g orzechów pistacjowych
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 jajo
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki roztopionego masła
Oczyść i umyj pieczarki, posiekaj je razem z pasztetem i pistacjami. Następnie wymieszaj wszystko z tymiankiem, jajem i bułką tartą. Napełnij kurczaka przygotowanym farszem, po czym zaszyj mocną nitką. Skrzydełka i udka przymocuj do tułowia. Posmaruj kurczę ze wszystkich stron roztopionym masłem i ułóż w brytfannie grzbietem do góry. Piecz 50 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika. Po 20 minutach kurczaka przewróć i posmaruj go ponownie masłem.
Kurczak smakuje wyśmienicie z ziemniaczanymi kulkami migdałowymi, koprem włoskim, roszponką i cebulą pokrojoną w krążki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz