Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak nadziewany

Składniki na 6 porcji:
  • kurczak (ok. 1 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • zmielony biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 240 g pasztetu z gęsiej wątróbki
  • 50 g orzechów pistacjowych
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki roztopionego masła
Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Kurczaka dokładnie umyj zimną wodą w środku i na wierzchu, wierzch dokładnie osusz ściereczką. Teraz wymieszaj sól, pieprz i paprykę, mieszanką przypraw natrzyj kurczaka w środku.

Oczyść i umyj pieczarki, posiekaj je razem z pasztetem i pistacjami. Następnie wymieszaj wszystko z tymiankiem, jajem i bułką tartą. Napełnij kurczaka przygotowanym farszem, po czym zaszyj mocną nitką. Skrzydełka i udka przymocuj do tułowia. Posmaruj kurczę ze wszystkich stron roztopionym masłem i ułóż w brytfannie grzbietem do góry. Piecz 50 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika. Po 20 minutach kurczaka przewróć i posmaruj go ponownie masłem.

Kurczak smakuje wyśmienicie z ziemniaczanymi kulkami migdałowymi, koprem włoskim, roszponką i cebulą pokrojoną w krążki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...