Szukaj przepisów

wtorek, 3 lipca 2012

Kurczak w białym winie

Składniki:
  • 1 kurczak
  • 15 dag dużych pieczarek
  • 12 małych cebulek
  • butelka białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietanki
  • sól, pieprz
  • masło
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Umyte i osuszonego kurczaka dzielimy na 6 części, podsmażamy razem z całymi pieczarkami na maśle tak długo, aż wszystkie składniki będą ładnie przyrumieniowe. Dodajemy butelkę wina, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
Do sosu, który pozostał podczas duszenia dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy razem.
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...