Szukaj przepisów

środa, 4 lipca 2012

Kaczka z brzoskwiniami

Składniki:
  • 1 kaczka
  • 4 dag tłuszczu
  • 0,05 l rumu
  • 15 dag cebuli
  • 0,1 litra rosołu do podlania
  • 50 dag brzoskwiń
  • 0,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 0,2 dag cukru
  • cynamon, imbir, sól, majeranek
Oczyszczoną kaczkę nacieramy solą i majerankiem od wewnątrz i na zewnątrz i obsmażamy w rondlu na gorącym tłuszczu. Oblewamy kaczkę częścią rumu i podpalamy :)
Gdy płomień zgaśnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podlewamy odrobiną rosołu i dusimy pod przykryciem około 90 minut. Kaczkę wyjmujemy, układamy na półmisku, pozostawiamy w cieple.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, dzielimy na połówki, posypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy przez chwilę (do brzoskwiń z puszki zamiast wody dodajemy soku).
Brzoskwinie wyjmujemy, układamy na półmisku koło kaczki, dodajemy szczyptę cynamonu, imbiru i pozostały rum.
Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej. Podlewamy sosem kaczkę i brzoskwinie, chwilę trzymamy w piekarniku.
Podajemy z ryżem na sypko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...