- 1 kaczka
- 4 dag tłuszczu
- 0,05 l rumu
- 15 dag cebuli
- 0,1 litra rosołu do podlania
- 50 dag brzoskwiń
- 0,5 dag mąki ziemniaczanej
- 0,2 dag cukru
- cynamon, imbir, sól, majeranek
Gdy płomień zgaśnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podlewamy odrobiną rosołu i dusimy pod przykryciem około 90 minut. Kaczkę wyjmujemy, układamy na półmisku, pozostawiamy w cieple.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, dzielimy na połówki, posypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy przez chwilę (do brzoskwiń z puszki zamiast wody dodajemy soku).
Brzoskwinie wyjmujemy, układamy na półmisku koło kaczki, dodajemy szczyptę cynamonu, imbiru i pozostały rum.
Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej. Podlewamy sosem kaczkę i brzoskwinie, chwilę trzymamy w piekarniku.
Podajemy z ryżem na sypko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz