Szukaj przepisów

środa, 4 lipca 2012

Flaczki z kurczaka

Składniki:
  • 1 kurczak
  • porcja włoszczyzny
  • sól, cukier, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka
Umytego kurczaka i oczyszczona włoszczyzną wkładamy do wrzątku około 2 litry. gotujemy około 40 minut na małym ogniu. W połowie gotowania dodajemy przyprawy do smaku bez gałki i papryki. Gdy kurczak będzie bardzo miękki wyjmujemy go z rosołu i po ostudzeniu kroimy go w drobne paseczki o długości ok 2cm. Z rosołu wyjmujemy włoszczyznę (można z niej zrobić np sałatkę jarzynową). Pokrojonego kurczaka wkładamy do rosołu dodajemy gałkę muszkatołową (około 1/4 łyżeczki zmielonego proszku) i około jednej łyżeczki papryki. Zagotowujemy pod przykryciem. Podajemy z bułkami - kajzerkami i masłem. Flaczki mogą stanowić samodzielne danie na obiad czy na małe przyjęcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...