- 75 dag piersi kurczaka
- mąka ziemniaczana do panierowania
- olej do smażenia
- marynata:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki wytrawnego sherry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
- 1 łyżeczka cukru
- sos:
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka ziarna sezamowego
Umyte i osuszone mięso kurczaka potnij wzdłuż na paski, nadziej na 12 szpadek, po czym włóż do płaskiego naczynia, zalej marynatą i wstaw na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu osącz z marynaty, panieruj w mące ziemniaczanej i smaż na mocno rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco z przygotowanym sosem (jego składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz