Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak teriyaki na szpadkach

Składniki:
  • 75 dag piersi kurczaka
  • mąka ziemniaczana do panierowania
  • olej do smażenia
    marynata:
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
  • 1 łyżeczka cukru
    sos:
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
Oczyszczony czosnek przeciśnij przez praskę. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zagotuj je, a potem odstaw, by wystygła.

Umyte i osuszone mięso kurczaka potnij wzdłuż na paski, nadziej na 12 szpadek, po czym włóż do płaskiego naczynia, zalej marynatą i wstaw na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu osącz z marynaty, panieruj w mące ziemniaczanej i smaż na mocno rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco z przygotowanym sosem (jego składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...