- 1 duży kurczak
- 1 łyżka mielonego jałowca
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 dag chudej szynki
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- po 3-4 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- sól
- oliwa do smażenia
Następnego dnia natrzyj kurczaka solą, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną cebulę, korzenie, lubczyk. Lekko skrop wodą i duś pod przykryciem. Kiedy będzie prawie miękki, wyjmij go, podziel na porcje, a powstały podczas duszenia sos przetrzyj przez sito.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż pokrojone pieczarki i szynkę, wlej przetarty sos spod kurczaka i wino. Całość wymieszaj, podgrzej, włóż porcje kurczaka i duś razem około 10 minut.
Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ryżem lub ziemniakami piure i sałatą w sosie winegret. Przed podaniem nie zapomnij posypać dania natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz