Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak na dziko

Składniki na 6 porcji:
  • 1 duży kurczak
  • 1 łyżka mielonego jałowca
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 dag chudej szynki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • po 3-4 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • sól
  • oliwa do smażenia
Umytego i osuszonego kurczaka skrop sokiem z cytryny, mocno natrzyj (wewnątrz i z zewnątrz) jałowcem, po czym starannie owiń folią i zostaw na 24 godziny w lodówce.

Następnego dnia natrzyj kurczaka solą, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną cebulę, korzenie, lubczyk. Lekko skrop wodą i duś pod przykryciem. Kiedy będzie prawie miękki, wyjmij go, podziel na porcje, a powstały podczas duszenia sos przetrzyj przez sito.

W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż pokrojone pieczarki i szynkę, wlej przetarty sos spod kurczaka i wino. Całość wymieszaj, podgrzej, włóż porcje kurczaka i duś razem około 10 minut.

Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ryżem lub ziemniakami piure i sałatą w sosie winegret. Przed podaniem nie zapomnij posypać dania natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...