Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak Marengo

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 25 dag małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołu drobiowo-pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
Mięso pokrój w paski, posyp pieprzem, obtocz w mące i zrumień na złoty kolor na oleju zmieszanym z masłem. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zrumień, po czym wlej wino, dodaj kostkę bulionową i pół szklanki wody. Wszystko razem duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, w razie potrzeby, co jakiś czas dolewaj po łyżce wody (nie więcej niż pół szklanki).

Na koniec dodaj pokrojone w cząstki pieczarki, koncentrat pomidorowy - całość wymieszaj i duś do miękkości. Podawaj z ryżem (lub z kładzionymi kluseczkami) i mizerią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...