Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak zapiekany

Składniki:
  • 60 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 szklanka miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i zielonej pietruszki
  • jarzynka do mięs
  • pieprz
  • olej do smażenia
Umyte i osuszone mięso pokrój w paski i zrumień na gorącym oleju. W płaskim rondlu rozgrzej miód, dodaj kawałki kurczaka i duś pod przykryciem kilka minut. Następnie przełóż je na uprzednio przygotowany żaroodporny półmisek, posyp do smaku jarzynką, pieprzem, majerankiem, a na końcu skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż teraz obrane i podzielone na cząstki cytryny i przyozdób zieleniną, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekaj około 40 minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...