- 1 1/2 kg kurczaka
- sól
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- farsz:
- 1/2 szklanki suszonych kalifornijskich pokrojonych w paseczki śliwek
- wątróbka drobiowa
- 3 potłuczone goździki
- szczypta cynamonu
- biały mielony pieprz
- 3 łyżki masła
- 1 jajo
- sól
W tym czasie możesz przygotować farsz: najpierw na odrobinie masła podsmaż ze wszystkich stron wątróbkę (ale tak, by w środku była różowa!), a potem pokrój ją drobno. Następnie w dużej ilości wody ugotuj ryż i odcedź. Umyte i pokrojone bakalie przysmaż minutę na łyżce masła. Teraz pozostało już tylko połączyć wszystkie składniki farszu: jajko utrzyj z pozostałym masłem i dodaj pozostałe składniki. Na koniec całość przypraw solą, pieprzem, cynamonem (nie za dużo) i goździkami.
Przygotowanym farszem nadziewaj wnętrze kurczaka, następnie otwór starannie zszyj białą bawełnianą nitką. Kurczaka posmaruj na koniec roztopionym masłem, wlej do naczynia trochę wody i wstaw wraz z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 2 godziny, w czasie pieczenia kurczaka polewaj wytworzonym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz