Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak z wątróbką

Składniki:
  • 1 1/2 kg kurczaka
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    farsz:
  • 1/2 szklanki suszonych kalifornijskich pokrojonych w paseczki śliwek
  • wątróbka drobiowa
  • 3 potłuczone goździki
  • szczypta cynamonu
  • biały mielony pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajo
  • sól
Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą (także w środku), następnie posyp estragonem i zostaw na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu.

W tym czasie możesz przygotować farsz: najpierw na odrobinie masła podsmaż ze wszystkich stron wątróbkę (ale tak, by w środku była różowa!), a potem pokrój ją drobno. Następnie w dużej ilości wody ugotuj ryż i odcedź. Umyte i pokrojone bakalie przysmaż minutę na łyżce masła. Teraz pozostało już tylko połączyć wszystkie składniki farszu: jajko utrzyj z pozostałym masłem i dodaj pozostałe składniki. Na koniec całość przypraw solą, pieprzem, cynamonem (nie za dużo) i goździkami.

Przygotowanym farszem nadziewaj wnętrze kurczaka, następnie otwór starannie zszyj białą bawełnianą nitką. Kurczaka posmaruj na koniec roztopionym masłem, wlej do naczynia trochę wody i wstaw wraz z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 2 godziny, w czasie pieczenia kurczaka polewaj wytworzonym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...