- kurczak (ok. 1 kg)
- 5 małych cebulek
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- pieprz
po czym zrumień na oliwie. Teraz dodaj pastę pomidorową i wlej wino - całość zamieszaj i podgrzewaj 3 minuty.
Następnie dodaj porcje kurczaka i duś wszystko na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadź małą ilością zimnej wody lub wina, wsyp paprykę, sól oraz pieprz, wlej do garnka z kurczakiem i duś na małym ogniu jeszcze
3 minuty.
Danie podawaj z surówką i ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz