Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po włosku

Składniki na 6 porcji:
  • kurczak (ok. 1 kg)
  • 5 małych cebulek
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
Kurczaka umyj, osącz i podziel na 6 porcji. Cebulki obierz, umyj, pokrój w plasterki,
po czym zrumień na oliwie. Teraz dodaj pastę pomidorową i wlej wino - całość zamieszaj i podgrzewaj 3 minuty.

Następnie dodaj porcje kurczaka i duś wszystko na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadź małą ilością zimnej wody lub wina, wsyp paprykę, sól oraz pieprz, wlej do garnka z kurczakiem i duś na małym ogniu jeszcze
3 minuty.

Danie podawaj z surówką i ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...