Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po portugalsku

Składniki na 4-6 porcji:
  • 1 kurczak (1 1/2 kg)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 małe pomidory
  • 10 zielonych oliwek
  • 12 migdałów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • słodka papryka w proszku
  • bulion z kurczaka (instant)
  • pieprz, sól
Kurczaka umyj, osusz i podziel na kawałki. Odetnij szyję oraz skrzydełka i ugotuj na nich 1 szklankę bulionu, dodając kostkę rosołową. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Kawałki kurczaka oprósz bulionem instant, pieprzem oraz rozmarynem i zrumień z obu stron na 3 łyżkach oliwy. Przełóż do rondla.

Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek i dodaj je do mięsa. Kurczaka podlej bulionem i duś 15 minut.

Pomidory oraz migdały sparz i obierz. Następnie pomidory pokrój na ćwiartki, migdały - w piórka, oliwki drobno posiekaj i dodaj do kurczaka.

Wygotowany bulion uzupełnij czerwonym winem i duś potrawę jeszcze 15 minut. Przed podaniem dopraw sos pieprzem, solą i papryką.

Kurczak jest doskonały z ryżem ugotowanym na sypko.

Uwaga! Zamiast pomidorów możesz dodać do sosu łyżkę koncentratu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...