- 1 kurczak (1 1/2 kg)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe pomidory
- 10 zielonych oliwek
- 12 migdałów
- 4 łyżki oliwy
- 1 kostka rosołu
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- słodka papryka w proszku
- bulion z kurczaka (instant)
- pieprz, sól
Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek i dodaj je do mięsa. Kurczaka podlej bulionem i duś 15 minut.
Pomidory oraz migdały sparz i obierz. Następnie pomidory pokrój na ćwiartki, migdały - w piórka, oliwki drobno posiekaj i dodaj do kurczaka.
Wygotowany bulion uzupełnij czerwonym winem i duś potrawę jeszcze 15 minut. Przed podaniem dopraw sos pieprzem, solą i papryką.
Kurczak jest doskonały z ryżem ugotowanym na sypko.
Uwaga! Zamiast pomidorów możesz dodać do sosu łyżkę koncentratu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz