- kura (ok. 1 1/2 kg)
- 8 bananów
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- po szczypcie: rozmarynu, szafranu,
- mielonej kolendry i startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki białego wytrawnego wina
- sól
Obrane banany pokrój w plasterki, wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny oraz z posiekanymi orzechami. Tym farszem nadziej kurę, zaszyj ją i połóż na wysmarowanej masłem brytfannie, po czym polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Podczas pieczenia, co potrwa około godziny, należy co jakiś czas kurę skrapiać kurę wodą i winem, a później już tylko wytworzonym sosem.
Miękką już kurę dzieli się na porcje i podaje z ryżem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz