Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kura po palestyńsku

Składniki:
  • kura (ok. 1 1/2 kg)
  • 8 bananów
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    po szczypcie: rozmarynu, szafranu,
  • mielonej kolendry i startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól
Umytą i osuszoną kurę natrzyj od środka i z zewnątrz solą i przyprawami, skrop łyżeczką soku z cytryny, i na godzinę pozostaw w chłodnym miejscu.

Obrane banany pokrój w plasterki, wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny oraz z posiekanymi orzechami. Tym farszem nadziej kurę, zaszyj ją i połóż na wysmarowanej masłem brytfannie, po czym polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Podczas pieczenia, co potrwa około godziny, należy co jakiś czas kurę skrapiać kurę wodą i winem, a później już tylko wytworzonym sosem.

Miękką już kurę dzieli się na porcje i podaje z ryżem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...