Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kulebiak z rybą i grzybami

Składniki:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy
  • 1 jajo do posmarowania ciasta
    farsz:
  • 50 dag filetów z ryby morskiej
  • 2 jaja
  • 8 dag ryżu
  • 1 duża cebula (10 dag)
  • 1 czerwona papryka (15 dag)
  • 10 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem. Mąkę ze szczyptą soli przesiej na stolnicę, dodaj margarynę i posiekaj razem nożem. Następnie dodaj żółtka, jajko, drożdże i śmietanę, wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Teraz przygotuj farsz: filety umyj, osącz i pokrój na porcje. Rozgrzej w rondlu 1 łyżkę oleju, wlej łyżkę wody i sos sojowy, włóż rybę i - gdy już udusi się do miękkości - posól. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i podziel na ósemki. Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. W dużej ilości posolonej wody ugotuj ryż na sypko, a następnie odcedź go i osącz. Cebulę usmaż na rumiano na pozostałym oleju, po czym dodaj pieczarki i jeszcze chwilę je podduś. Paprykę umyj, oczyścić z gniazda nasiennego, drobno posiekaj i dodaj do ryżu razem z cebulą i grzybami. Otrzymany farsz dobrze wymieszaj, a także przypraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na dwa prostokąty długości formy do keksów. Na środku jednego prostokąta ułóż ryż, a na nim kawałki ryby i jajka. Posyp pieprzem i natką pietruszki i przykryj drugim plackiem. Brzegi zlep ozdobnie. Na środku wytnij otwór. Wierzch przybierz przygotowanymi z resztek ciasta ozdobami i posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Formę keksową wysmaruj margaryną i włóż do niej kulebiak. Wstaw do piekarnika ogrzanego do 190°C na 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...