- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy
- 1 jajo do posmarowania ciasta
- farsz:
- 50 dag filetów z ryby morskiej
- 2 jaja
- 8 dag ryżu
- 1 duża cebula (10 dag)
- 1 czerwona papryka (15 dag)
- 10 dag pieczarek lub innych grzybów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
Teraz przygotuj farsz: filety umyj, osącz i pokrój na porcje. Rozgrzej w rondlu 1 łyżkę oleju, wlej łyżkę wody i sos sojowy, włóż rybę i - gdy już udusi się do miękkości - posól. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i podziel na ósemki. Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. W dużej ilości posolonej wody ugotuj ryż na sypko, a następnie odcedź go i osącz. Cebulę usmaż na rumiano na pozostałym oleju, po czym dodaj pieczarki i jeszcze chwilę je podduś. Paprykę umyj, oczyścić z gniazda nasiennego, drobno posiekaj i dodaj do ryżu razem z cebulą i grzybami. Otrzymany farsz dobrze wymieszaj, a także przypraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na dwa prostokąty długości formy do keksów. Na środku jednego prostokąta ułóż ryż, a na nim kawałki ryby i jajka. Posyp pieprzem i natką pietruszki i przykryj drugim plackiem. Brzegi zlep ozdobnie. Na środku wytnij otwór. Wierzch przybierz przygotowanymi z resztek ciasta ozdobami i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Formę keksową wysmaruj margaryną i włóż do niej kulebiak. Wstaw do piekarnika ogrzanego do 190°C na 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz