Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Plecionki

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 dag drożdży
  • 8 dag cukru
  • 1/2 l letniego mleka
  • 7 dag masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
Z mąki, drożdży, cukru, mleka, masła (łyżkę odłóż), jajek, soli i skórki cytrynowej przygotuj ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o podobnej wadze. Uformuj z nich wałki, ale nie tylko, możesz nadawać im różne kształty w zależności od własnej fantazji. Wałki możesz np. spleść w warkocz albo zrobić z nich serduszka itp.

Miskę żaroodporną posmaruj masłem, ułóż na niej plecionki. Wszystkie posmaruj z wierzchu rozmąconym żółtkiem. Tak przygotowane plecionki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 220°C. Po 15 minutach pieczenia, przykryj pergaminem.

Z cukru pudru i 4 łyżek wody zrób gęsty lukier i polukruj nim plecionki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...