Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kulebiak z białą kapustą

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
    farsz:
  • 50 dag białej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 białka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy
Drożdże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaną z solą wysyp na stolnicę, dodaj żółtka i drożdże. Dolewając stopniowo roztopione masło, zagnieć ciasto (wyrób je bardzo starannie). Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Kapustę sparz, wyciśnij i posiekaj. Cebulę drobno pokrój i uduś na połowie oliwy. Do zeszklonej cebuli dodaj kapustę, dopraw ją solą i pieprzem. Teraz podsmaż, wymieszaj z białkami (wcześniej usmażonymi na pozostałej oliwie i drobno posiekanymi). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą farszu, zwiń jak roladę i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pozostaw do wyrośnięcia.

Kulebiak piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...