- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- farsz:
- 50 dag białej kapusty
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 4 białka
- sól
- pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do blachy
Kapustę sparz, wyciśnij i posiekaj. Cebulę drobno pokrój i uduś na połowie oliwy. Do zeszklonej cebuli dodaj kapustę, dopraw ją solą i pieprzem. Teraz podsmaż, wymieszaj z białkami (wcześniej usmażonymi na pozostałej oliwie i drobno posiekanymi). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą farszu, zwiń jak roladę i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pozostaw do wyrośnięcia.
Kulebiak piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz