- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 25 dag twarogu
- farsz:
- 25 dag pieczarek
- 30 dag szynki wędzonej
- 4 łyżki jogurtu
- 1 jajo
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- biały pieprz
Teraz zacznij przygotowywać farsz. Oczyść cebulę i pieczarki, grubo pokrój, usmaż na patelni, a pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem. Całość wymieszaj z natką pietruszki, pociętymi w kosteczkę plasterkami szynki i papryką.
Mąkę rozrób jogurtem i wymieszaj z pieczarkami. Odstaw do przestudzenia. Masa powinna zgęstnieć. Oziębione ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35 x 40cm. Farsz wyłóż na połowie ciasta, zostawiając 2 centymetrowy pasek przy brzegu, przykryj go drugą połową ciasta i starannie zlep posmarowane rozbełtanym jajem brzegi. Wierzch też posmaruj jajem i ozdób kawałkami ciasta.
Pieróg przełóż na natłuszczoną i podsypaną mąką blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), piecz około 30 minut na złoty kolor. Podawaj z zieloną sałatą doprawioną śmietaną ze szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz