Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Pieróg z szynką i grzybami

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag twarogu
    farsz:
  • 25 dag pieczarek
  • 30 dag szynki wędzonej
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • biały pieprz
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj twaróg i szybko wyrób ciasto. Włóż do lodówki na godzinę.

Teraz zacznij przygotowywać farsz. Oczyść cebulę i pieczarki, grubo pokrój, usmaż na patelni, a pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem. Całość wymieszaj z natką pietruszki, pociętymi w kosteczkę plasterkami szynki i papryką.

Mąkę rozrób jogurtem i wymieszaj z pieczarkami. Odstaw do przestudzenia. Masa powinna zgęstnieć. Oziębione ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35 x 40cm. Farsz wyłóż na połowie ciasta, zostawiając 2 centymetrowy pasek przy brzegu, przykryj go drugą połową ciasta i starannie zlep posmarowane rozbełtanym jajem brzegi. Wierzch też posmaruj jajem i ozdób kawałkami ciasta.

Pieróg przełóż na natłuszczoną i podsypaną mąką blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), piecz około 30 minut na złoty kolor. Podawaj z zieloną sałatą doprawioną śmietaną ze szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...