Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Krucha tarta z galaretką

Składniki na 8 porcji:
  • 1 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 80 dag truskawek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 torebka żelatyny
  • sól
Margarynę posiekaj nożem na stolnicy. Potem dodaj mąkę, szczyptę soli i olej. Ciasto lekko wyrób czubkami palców.

Wlej około 1/3 szklanki zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkuj na placek grubości 5 mm i starannie wyłóż nim formę. Wierzch kilkakrotnie nakłuj. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C.

Truskawki umyj, usuń szypułki. Najładniejsze owoce odłóż, a resztę zmiksuj. Truskawkowy przecier podgrzej z cukrem, wsyp żelatynę i wymieszaj. Gdy przestygnie, wstaw do lodówki.
Na upieczone ciasto wyłóż tężejący przecier, wierzch udekoruj truskawkami.

Tartę piecz w okrągłej formie o niewysokich, najlepiej karbowanych brzegach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...