- 1 niepełna szklanka ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sherry
- 1 jajo
- mielony imbir
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle i po przestudzeniu dodaj do ryżu razem z sosem sojowym, sherry, imbirem, pieprzem, solą i tuńczykiem. Całość dokładnie wymieszaj widelcem, wbij jajko i ręcznie wyrób masę. Następnie zmoczonymi zimną wodą dłońmi uformuj niewielkie kulki i powrzucaj je partiami na silnie rozgrzany olej.
Powstałe kulki usmaż na złoty kolor, a po wyjęciu za pomocą łyżki cedzakowej odsącz z tłuszczu i poukładaj na ogrzanym półmisku. Jest to typowe danie do podawania prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz