Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Krokiety po japońsku

Składniki na 6 porcji:
  • 1 niepełna szklanka ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sherry
  • 1 jajo
  • mielony imbir
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Zagotuj ryż w dużej ilości osolonej wody.

Posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle i po przestudzeniu dodaj do ryżu razem z sosem sojowym, sherry, imbirem, pieprzem, solą i tuńczykiem. Całość dokładnie wymieszaj widelcem, wbij jajko i ręcznie wyrób masę. Następnie zmoczonymi zimną wodą dłońmi uformuj niewielkie kulki i powrzucaj je partiami na silnie rozgrzany olej.

Powstałe kulki usmaż na złoty kolor, a po wyjęciu za pomocą łyżki cedzakowej odsącz z tłuszczu i poukładaj na ogrzanym półmisku. Jest to typowe danie do podawania prosto z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...