- 30-35 dag pieczonej albo gotowanej cielęciny lub drobiu
- 10-15 dag szynki lub okrawków wędlin
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1 cebula
- po łyżce masła i przecieru pomidorowego
- olej do głębokiego smażenia
- 3-4 łyżki bułki tartej
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- jarzynka do mięs
- pieprz
Namoczoną w mleku bułkę odciśnij, wymieszaj ją z sosem pomidorowym, a następnie dodaj przepuszczone przez maszynkę mięso i wędliny. Wbij do masy jajo doprawiając do smaku, dokładnie ją wyrób.
Formuj niewielkie krokiety, które po obtoczeniu w rozbełtanym jaju i bułce tartej, usmażysz na silnie rozgrzanym oleju.
Przed podaniem krokiety udekoruj gałązkami zielonej pietruszki, a podawaj je z ryżem lub makaronem i sosami, na przykład pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz