Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Krokiety mięsne

Składniki na 5 porcji:
  • 30-35 dag pieczonej albo gotowanej cielęciny lub drobiu
  • 10-15 dag szynki lub okrawków wędlin
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • po łyżce masła i przecieru pomidorowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • jarzynka do mięs
  • pieprz
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle, dodaj przecier pomidorowy, jarzynkę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Chwilę duś wszystko na małym ogniu, po czym zdejmij i ostudź.

Namoczoną w mleku bułkę odciśnij, wymieszaj ją z sosem pomidorowym, a następnie dodaj przepuszczone przez maszynkę mięso i wędliny. Wbij do masy jajo doprawiając do smaku, dokładnie ją wyrób.

Formuj niewielkie krokiety, które po obtoczeniu w rozbełtanym jaju i bułce tartej, usmażysz na silnie rozgrzanym oleju.

Przed podaniem krokiety udekoruj gałązkami zielonej pietruszki, a podawaj je z ryżem lub makaronem i sosami, na przykład pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...