Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Krokieciki cielęce

Składniki na 4 porcje:
  • cielęcina i wątróbka z wywaru
  • 1 duża cebula
  • po 1 łyżce masła i mąki
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 żółtka
  • pieprz
  • bułka tarta lub posiekane orzechy do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle, posyp mąką i dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij ją z ognia. Mięso i wątróbkę posiekaj, połącz z sokiem i skórką z cytryny, pieprzem, cebulą i żółtkami. Wyrób masę, doprawiając ją do smaku solą.

Uformuj niewielkie kuleczki, obtocz w bułce tartej lub orzechach i smaż na złoty kolor.

Podawaj z ryżem i surówkami lub jako gorącą przekąskę - z piklami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...