Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kruche pierożki

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    farsz:
  • 15 dag twarogu
  • 5 dag bryndzy
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 dag wędliny typu salami
  • szczypiorek i natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na 30 min. Szczypiorek i natkę umyj, osącz, drobno posiekaj. Twaróg i bryndzę dokładnie rozetrzyj z jogurtem, potem dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę oraz szczypiorek i natkę, przypraw solą i pieprzem do smaku.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj, następnie pokrój na kwadraty o boku około 8cm. Na środek każdego połóż trochę farszu, zlep po przekątnej brzegi, a wierzch posmaruj słoną wodą. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz około 25 minut w średnio gorącym piekarniku (170°C).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...