Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kruchy placek

Składniki na 5 porcji:
    ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • biały pieprz
    wierzch:
  • 10-15 dag różnych wędlin
  • warzywa z wywaru
  • 1/2 szklanki groszku z puszki
  • po 1 łyżce drobno pokrojonych ogórków kiszonych, marynowanych grzybów
  • i marynowanej czerwonej papryki
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 jaja
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek
Na stolnicy przesiej mąkę i posiekaj ją nożem z miękkim masłem „na piasek”, po czym dodaj żółtko, śmietanę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobione ciasto owiń folią i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.

Okrawki wędlin pokrój w paski, groszek osącz, ugotowane warzywa pokrój w słupki, grzybki, ogórek i marynowana paprykę - w kostkę.

Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, lepiąc dość wysoki rant, ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Poczekaj, aż ciasto podpiecze się na złoty kolor, a wówczas ułóż na nim warstwę warzyw, wędlin, marynowanych grzybków, ogórków i papryki. Wszystko posyp startym serem.

Śmietanę bardzo starannie rozbełtaj z żółtkami, solą, pieprzem i ziołami. Ubij sztywną pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ją ze śmietaną, zalej ciasto i wstaw je do nagrzanego (około 200°C) piekarnika. Piecz około 20 minut.

Placek podawaj gorący, z surówkami lub pikantnymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...