- ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- biały pieprz
- wierzch:
- 10-15 dag różnych wędlin
- warzywa z wywaru
- 1/2 szklanki groszku z puszki
- po 1 łyżce drobno pokrojonych ogórków kiszonych, marynowanych grzybów
- i marynowanej czerwonej papryki
- 1 szklanka śmietany
- 2 jaja
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół do sałatek
Okrawki wędlin pokrój w paski, groszek osącz, ugotowane warzywa pokrój w słupki, grzybki, ogórek i marynowana paprykę - w kostkę.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, lepiąc dość wysoki rant, ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Poczekaj, aż ciasto podpiecze się na złoty kolor, a wówczas ułóż na nim warstwę warzyw, wędlin, marynowanych grzybków, ogórków i papryki. Wszystko posyp startym serem.
Śmietanę bardzo starannie rozbełtaj z żółtkami, solą, pieprzem i ziołami. Ubij sztywną pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ją ze śmietaną, zalej ciasto i wstaw je do nagrzanego (około 200°C) piekarnika. Piecz około 20 minut.
Placek podawaj gorący, z surówkami lub pikantnymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz