Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Consomme - rosół

Składniki na 6 porcji:
  • 1/2 kury
  • 20 dag wołowiny
  • 30 dag kruchej kości wołowej
  • 1 duża włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 białka
  • sól, pieprz
Podzieloną kość wołową i kurę zrumień w gorącym piekarniku. Włoszczyznę oczyść i obierz. Połowę warzyw, kość i kurę zalej 8 szklankami zimnej wody, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kura będzie miękka.

Teraz musisz zemleć mięso wołowe, a już zmielone wymieszać z białkami oraz posiekaną cebulą. Tak przygotowane wraz z pozostałymi warzywami dodaj do przecedzonego i wystudzonego rosołu z kury. Gotuj godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Przecedź i po zebraniu tłuszczu dopraw do smaku solą i pieprzem (mięso możesz wykorzystać do pierogów lub pasztecików).

Zupę podawaj w bulionówkach z pasztecikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...