Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ukraińskie gałuszki

Składniki na 6 porcji:
  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki posiekanych pestek dyni
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany, jajo
  • 20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Ziemniaki i resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez maszynkę, a pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni. Wymieszaj je z masłem, następnie połącz z ziemniakami, dodając jajo, śmietanę, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.

Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kulki, ułóż je na wysmarowanej olejem blasze. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Podawaj polane masłem, z dodatkiem surówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...