Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Flaki na sposób francuski

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag mrożonych krojonych flaków
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
Flaki zalej zimną wodą, gotuj godzinę, po czym odcedź. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

Teraz roztop w rondlu masło roztop, wrzuć warzywa, oprósz je mąką i przesmaż na dużym ogniu. Podlej winem i dwiema szklankami wody, na końcu dodaj flaki i koncentrat pomidorowy, całość wymieszaj.

Przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem, gotuj 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...