Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Flaki po staropolsku

Składniki:
  • 3/4 kg flaków
  • 15-20 dag tłustej wołowiny z kością
  • 15 dag włoszczyzny
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 3 dag bułki tartej
  • 1 jajo
  • 2 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 1 papryka
  • imbir
  • majeranek
  • sól, pieprz
Flaki oczyść, umyj i sparz gorącą wodą. Następnie jeszcze raz dobrze wymyj i wypłucz. Włóż do rondla, po czym dodaj wołowinę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej je wodą i gotuj 4-5 godzin na słabym ogniu.

Flaki i mięso wyjmij. Flaki pokrój w cienkie paseczki, wrzuć do rosołu, dodaj poszatkowaną włoszczyznę i gotuj jeszcze pół godziny.

Ugotowane mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę, dodaj tartą bułkę, pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Całość musisz dobrze wyrobić.

Z przygotowanej masy zrób teraz kulki wielkości włoskiego orzecha i wrzuć je do gotujących się flaków. Kiedy się podgotują, wyjmij je.

Masło rozetrzyj z mąką, rozprowadź rosołem i dodaj do flaków. Dodaj gałki z mięsa, a wszystko dopraw majerankiem, imbirem i papryką.

Flaki podawaj w okrągłych salaterkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...