- 3/4 kg flaków
- 15-20 dag tłustej wołowiny z kością
- 15 dag włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 3 dag bułki tartej
- 1 jajo
- 2 dag masła
- 2 dag mąki
- 1 papryka
- imbir
- majeranek
- sól, pieprz
Flaki i mięso wyjmij. Flaki pokrój w cienkie paseczki, wrzuć do rosołu, dodaj poszatkowaną włoszczyznę i gotuj jeszcze pół godziny.
Ugotowane mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę, dodaj tartą bułkę, pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Całość musisz dobrze wyrobić.
Z przygotowanej masy zrób teraz kulki wielkości włoskiego orzecha i wrzuć je do gotujących się flaków. Kiedy się podgotują, wyjmij je.
Masło rozetrzyj z mąką, rozprowadź rosołem i dodaj do flaków. Dodaj gałki z mięsa, a wszystko dopraw majerankiem, imbirem i papryką.
Flaki podawaj w okrągłych salaterkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz