Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Flaki po włosku

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag ugotowanych flaków
  • (najlepiej wieprzowych lub cielęcych)
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-6 kromek bułki
  • 4 dag masła
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Czosnek pokrój na plasterki, lekko zrumień na rozgrzanej oliwie i wyjmij, a na zaromatyzowanym tłuszczu chwilę smaż koncentrat pomidorowy, rozprowadź go niewielką ilością wody i wlej do gotującego się bulionu.

Dodaj drobno pokrojone flaki i gotuj 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dopraw majerankiem, pieprzem i solą.

Kromki bułki posmaruj z obu stron masłem i zrumień w piekarniku lub na patelni. Grzanki przełóż na talerze, zalej zupą, posyp serem i posiekaną zieleniną - tak przygotowane danie wygląda bardzo smakowicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...