- 50 dag boczniaków
- 20 dag baleronu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- 2 kostki bulionu warzywnego
- sproszkowana ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Grzyby starannie umyj, pokrój w paseczki, włóż do wywaru i gotuj przez 20 minut. Z oliwy i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją kilkoma łyżkami wystudzonego wywaru, następnie wlej do garnka z grzybami i zagotuj.
Przypraw flaczki solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i majerankiem, wymieszaj z pokrojonym w kostkę baleronem. Już na talerzach posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz