Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Flaczki z boczniaków

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag boczniaków
  • 20 dag baleronu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • sproszkowana ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
Warzywa obierz, dokładnie umyj, pokrój w cienkie słupki i zalej 6 szklankami wody. Gotuj wszystkie składniki z kostkami bulionowymi przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

Grzyby starannie umyj, pokrój w paseczki, włóż do wywaru i gotuj przez 20 minut. Z oliwy i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź ją kilkoma łyżkami wystudzonego wywaru, następnie wlej do garnka z grzybami i zagotuj.

Przypraw flaczki solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i majerankiem, wymieszaj z pokrojonym w kostkę baleronem. Już na talerzach posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...